Державна податкова служба у Київській області

    Форма одноразової (спеціальної) добровільної декларації

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що 01 вересня 2021 року розпочалась та триватиме до 01 вересня 2022 року кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування. 

    Декларант, який має намір скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням щодо належних йому активів фізичної особи протягом визначеного періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування, має право добровільно подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

    Форму такої декларації затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 № 439.

    Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до ДПС в електронній формі.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Чи подають ФОП – платники ЄП першої – третьої груп, які мають основне місце роботи, Додаток 1 до Податкової декларації платника ЄП – ФОП?

    Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що  фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

    Ці особи можуть бути платниками ЄВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

    ФОП - платники єдиного податку першої - третьої груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи  - підприємця, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі - Додаток 1).

     У розд. 9 Додатка 1 в гр. 2 в рядках у розрізі окремого календарного місяця звітного періоду відображаються суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у гр. 4 розраховуються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» гр.4 розд. 9 Додатка 1.

     Значення рядка «Усього» гр. 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації.

    Додаток 1 не заповнюється та не подається ФОП - платниками єдиного податку першої - третьої груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено ЄВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду.

    Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Враховуючи зазначене, ФОП - платники єдиного податку першої - третьої груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

    Якщо роботодавцем у звітному періоді ЄВ нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв’язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі ФОП зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та відобразити у гр. 2 розд. 9 Додатка. 1.

    При цьому, за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у гр. 2 розд. 9 Додатка 1 в паперовому вигляді проставляються нулі, в електронному варіанті - поля залишаються не заповненими.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Новостворені ФОП та ФОП які переходять на/перейшли із спрощену систему оподаткування, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що фізичні особи – підприємці, - новостворені, які зареєструвались протягом року в установленому законом порядку, або які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, чи перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

    Платники податку самостійно розраховують та сплачують авансові платежі у строки, встановлені у п.п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

    Податкова декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Розрахунки за послуги здійснюються без РРО/ПРРО у разі проведення таких розрахунків за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до пункту 14 статті 9 Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Подання декларації ФОП - платника єдиного податку в електронній формі

    Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків на порядок заповнення та подання декларації ФОП - платника єдиного податку в електронній формі.

    Так, п.2 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі - Порядок № 557), зокрема, визначено, що автор (платник) створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів.
    Нагадаємо, що платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників – п.296.2 ст. 296 ПКУ.

    Така податкова декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої групи.

    Платники єдиного податку першої та другої груп подають податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (ФОП) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ – абз.1 п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ.

    Платники єдиного податку третьої групи подають податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду – абз.1 п. 296.3 ст. 296 ПКУ.

    Платники єдиного податку третьої групи (ФОП) у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників - абз.2 п. 296.3 ст. 296 ПКУ.

    Електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднені на офіційному вебпорталі ДПС.

    На офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларації:

    -за ідентифікатором форми F0103405  для податкового (звітного) періоду - рік;

    -за ідентифікатором форми F0103307 для податкового (звітного) періоду - квартал.

    Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

    Робота у приватній частині (особистому кабінеті) Електронного кабінету здійснюється після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

    У режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати податкову звітність.

    При створенні Декларації користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (F0103405/F0103307) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. У наступному вікні обирає «стан документа» і відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

    У відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Зміни в оподаткуванні ПДФО доходу від продажу об’єктів нерухомості (у тому числі земельних ділянок)

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 30.11.2021 №1914-ІХ (законопроект №5600), внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, щодо  оподаткування податком на доходи фізичних осіб  доходу від продажу земельної ділянки, у тому числі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку  у власність у процесі приватизації, за умови перебування  такого майна у власності  платника податку більше трьох років.

    Так, не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну):

    -житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об'єкт незавершеного будівництва таких об'єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці);

    -земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення;

    -земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

    Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років не поширюється на майно, отримане платником податку у спадщину.

    Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

    Дохід, отриманий платником від продажу протягом звітного (податкового) року другого із зазначених об'єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), або від продажу  іншого ніж зазначені об'єкта нерухомості, оподатковується за ставкою  5%.

    Дохід, отриманий платником від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних із зазначених об'єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), або від продажу другого та наступних із не зазначених об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 18%,  крім випадків, якщо зазначене у цьому абзаці майно отримано платником податку у спадщину. При цьому такий дохід може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання (будування) об’єкта нерухомості , розташованого на території України.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів нерухомості у вигляді отриманих у спадщину об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Зміни в оподаткуванні ПДФО доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 30.11.2021 №1914-ІХ (законопроект №5600), внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, щодо  оподаткування податком на доходи фізичних осіб  доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції.

    Відповідно до п.п.165.1.24 п.165.1 ст.165 ПКУ  встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

    -садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

    -особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

    При продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо за рік їх сума сукупно не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році - 78,0 тис.грн.). У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов'язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до Податкового кодексу і самостійно сплатити податок із суми такого перевищення.

    При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок для ведення:

    -садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

    -особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

    Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка встановленої форми видається сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

    При продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року (у 2022 році - 325,0 тис.грн.). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

    У разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов'язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року (у 2022 році - 325,0 тис.грн.).

    Якщо платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Перший запис у Формі обліку товарних запасів

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що фізичні особи - підприємці, у тому числі платники єдиного податку (далі - ФОП), які відповідно до Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закон № 265) зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, за правилами ведення обліку товарних запасів, встановленими Порядком ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі - Порядок № 496)

    Облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів (далі - Форма обліку), яка визначена додатком до Порядку № 496, інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку - п.1 розд. II Порядку № 496 .

    Для ФОП, в яких виникає обов’язок щодо ведення обліку товарних запасів, перший запис, що вноситься ФОП до Форми обліку, має відображати інформацію про залишки товарів, наявних у такої ФОП на дату набуття ним обов’язку щодо ведення обліку товарних запасів -   п.5 розд. ІІ Порядку №496.

    Такий запис вноситься до Форми обліку на підставі самостійно складеного ФОП документа щодо опису залишків товарів у такому порядку:

    графа 1 - цифра «1»;

    графа 2 - дата внесення запису;

    графа 3 - опис залишку товарів на початок обліку;

    графа 4 - дата складання опису залишку товарів на початок обліку;

    графа 5 - цифра «1»;

    графа 7 - загальна вартість товару відповідно до опису залишку товарів на початок обліку;

    графи 6, 8, 9 - не заповнюються.

    Якщо у ФОП, в яких виникає обов’язок  ведення обліку товарних запасів, відсутні залишки товарів на дату виникнення такого обов’язку, то перший запис про залишки товарів до Форми обліку не вноситься.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Загальний оподатковуваний дохід

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що загальний оподатковуваний дохід – це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, що нарахований, виплачений, наданий на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

    Загальний оподатковуваний дохід складається з доходів, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання), доходів, які оподатковуються у складі загального річного оподатковуваного доходу, та доходів, які оподатковуються за іншими правилами, визначеними Податковим кодексом України .

    Загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих ФОП, яка застосовує загальну систему оподаткування та доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

    Загальний місячний оподатковуваний дохід складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця.

    ГУ ДПС у Київській області

    © 2024 Бучанська Районна Рада