Державна податкова служба у Київській області

    Чергову зустріч з громадськими організаціями, присвячену обговоренню змін в Порядку зупинення реєстрації ПН/РК, провели податківці Київщини

    У Головному управлінні ДПС у Київській області відбулась чергова зустріч з громадськими організаціями, під час якої фахівці керівного складу податкового органу інформували представників громадськості щодо змін у  Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 №1165, які набули чинності  14 жовтня 2022 року.

    Також під час зустрічі обговорили алгоритм дій платників податку на додану вартість у разі зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, детально зупинившись на порядку подання повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, та порядку заповнення таблиці даних платника податку.

    Учасникам заходу надали рекомендації щодо заповнення таблиці даних, на конкретних прикладах вказавши на типові помилки, яких припускаються платники  при її заповненні.

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Обчислення сум податку з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування (для 2021 року це 90,0 грн., для 2022 року – 97,5 грн.)  - п.п. 266.5.1 п. 266.5 ст. 266 Податкового кодексу України.

    Обчислення сум податку з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється  податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації).

    База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи-платника податку, зменшується:

    - для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

    - для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

    - для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

    Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості податковий орган надсилає платнику податку.

    Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

    -об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

    -розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

    -права на користування пільгою із сплати податку;

    -розміру ставки податку;

    нарахованої суми податку.

    У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

    Залишаємось на зв’язку:

    Комунікаційна платформа: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

    Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) - що до них відноситься

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  відповідно до  п.п. 14.1.234 п.14.1 ст.234 ПКУ, сільськогосподарською продукцією (сільськогосподарськими товарами) є продукція/товари, які підпадають під визначення груп 1 - 24 УКТ ЗЕД, за умови що такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.

    З врахуванням викладеного, до сільськогосподарської продукції належать такі товари:

    - живі тварини; продукти тваринного походження, зазначені у групах 01 - 05 УКТ ЗЕД;

    - продукти рослинного походження, зазначені у групах 06 - 14 УКТ ЗЕД;

    - жири та олії тваринного або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири; воски тваринного або рослинного походження, зазначені у групі 15 УКТ ЗЕД;

    - готові харчові продукти; алкогольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники, зазначені у групах 16 - 24 УКТ ЗЕД.

    Залишаємось на зв’язку:

    Комунікаційна платформа: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

    Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Платник ЄП - ФОП не має права здійснювати у межах підприємницької діяльності види діяльності, не зазначені в його облікових даних

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що статтею 42 Господарського кодексу України підприємництво визначено яке самостійну, ініціативну, систематичну, на власний ризик господарську діяльність, яка здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

    Пункт 291.3 ст. 291 Податкового кодексу України передбачає право ФОП самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, встановленому ПКУ.

    Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - це особливий механізм справляння податків і зборів, який встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. ХІV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

    Таким чином, ФОП - платник ЄП не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

    Залишаємось на зв’язку:

    Комунікаційна платформа: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

    Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Для ФОП - платників ЄП, які здійснюють роздрібну торгівлю (крім підакцизних товарів) на території сіл та селищ, застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим

    Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 року  №1336 із змінами та доповненнями (далі - Постанова № 1336), затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без РРО/ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі - Перелік).

    Пунктом 1 Переліку встановлено, що роздрібна  торгівля  на  території  села, селища товарами (крім  підакцизних  товарів),  що здійснюється фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, може здійснюватись такими СГ без застосування РРО/ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

    Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

    - така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

    - такими ФОП також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;

    - сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове  застосування  на  території села, селища реєстраторів
    розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій.

    Пунктом 2 Постанови №1336 встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів/послуг, у разі перевищення якого застосування РРО/ПРРО є обов’язковим, для форм та умов проведення діяльності, зокрема, визначених у   п. 1 Переліку - 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (у 2022 році - 1085500,0 грн.), на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

    Залишаємось на зв’язку:

    Комунікаційна платформа: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

    Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Щодо оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

    Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що згідно з п.п.165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового Кодексу, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

    -садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

    -особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

    Отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) доходи не є оподатковуваним доходом, якщо за рік їх сума сукупно не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року (у 2022 році це 78,0 тис.грн.). Якщо сума отриманого доходу перевищує вказаний розмір, то платник податків зобов'язаний відобразити суму перевищення в складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік і подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм Податкового кодексу та самостійно сплатити податок із суми перевищення.

    При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок для ведення:

    -садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

    -особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

     Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка встановленої форми видається сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

    При продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року (у 2022 році - 325,0 тис.грн.). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

    Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, то фізична особа зобов'язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року (у 2022 році - 325,0 тис.грн.).

    Якщо платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

    Залишаємось на зв’язку:

    Комунікаційна платформа: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

    Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

    ГУ ДПС у Київській області

     

    ФОП не може бути платником ЄП І групи, якщо здійснює роздрібний продаж товарів у магазині, що розташований на території ринку

    Головне управління ДПС нагадує платникам податків, що з  01 січня 2022 року  обов’язок щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій не  поширюється на ФОП - платників єдиного податку І групи.

    До платників єдиного податку І групи відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

    Пунктом 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 року № 209 зі змінами та доповненнями, торгове місце - це площа, що відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків, тощо) та для здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (в тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках, тощо. При цьому до торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

    Таким чином, ФОП, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, розташованому на території ринку, не може бути платником єдиного податку І групи.

    Залишаємось на зв’язку:

    Комунікаційна платформа: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

    Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

    ГУ ДПС у Київській області

     

    Період одноразового добровільного декларування триває до 01 березня 2023 року

    Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 вересня 2021 року до 01 березня 2023 року в Україні проводиться одноразове добровільне декларування, яке передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим Кодексом.

    Відповідно до абз.1 п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть такі категорії фізичних осіб - декларантів:

    - фізичні особи - резиденти, в тому числі самозайняті особи,

    - фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

    Не можуть бути декларантами у одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні такі особи:

    - особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

    - особи, які, починаючи з 01 січня 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції, передбачені п. 37 частини першої ст. 1 Закону України від 06.12.2019 № 361-ІХ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»;

    - особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України від 14.08. 2014 № 1644-VII «Про санкції» із змінами та доповненнями.

    Залишаємось на зв’язку:

    Комунікаційна платформа: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

    Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

    ГУ ДПС у Київській області

    © 2024 Бучанська Районна Рада