Державна податкова служба у Київській області

    Підприємство виплатила благодійну допомогу, які податкові наслідки?

    Бучанський відділ податків і зборів з фізичних осіб та камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області роз’яснює громадянам, що нецільовою є благодійна допомога, яка надається без встановлення умов або напрямів її витрачання. Вона надається в разі виникнення певних життєвих обставин (наприклад лікування, оздоровлення тощо) як своїм працівникам, так і особам, що не перебувають з підприємством в трудових відносинах. Для підприємства така виплата є незапланованою та непередбачуваною, тобто одноразовою.

    Згідно з п.п.165.1.19 Податкового Кодексу України (Далі ПКУ) до загального оподаткованого доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів).

    Надається нецільова благодійна допомога за наказом керівника, що видається на підставі заяви працівника або іншої особи – одержувача такої допомоги, із зазначенням обставини, що є підставою для її надання та її розміру.

    Відповідно до п.п.170.703 ПКУ передбачено вартісну межу для обкладання ПДФО нецільової благодійної допомоги. Не підлягає оподаткуванню допомога, розмір якої не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом 1 п.п.169.4.1 цього Кодексу, встановленого на 1 січня поточного року. Так, у 2022 році розмір нецільової благодійної допомоги, що не підлягає обкладенню ПДФО – 3 470 грн.

    Якщо підприємство виплачує таку допомогу в сумі, що перевищує зазначене обмеження, то сума перевищення включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу згідно з п.п.164.2.17 ПКУ і підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою встановленою п.167.1 ПКУ (18%) та ВЗ за ставкою 1,5% (у випадку негрошової виплати – із застосуванням для ПДФО «натурального» коефіцієнту 1,21951, для ВЗ без врахування «натурального» коефіцієнту).

    Благодійник – юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

    Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб (визначеного Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого Наказом Мінфіну від 13.01.2015р.№4, зі змінами та доповненнями) сума нецільової благодійної допомоги, в тому числі матеріальної, що надається на користь платників податків впродовж 2022 року, що не перевищує 3 470 грн., відображається у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого ПДФО та ВЗ» під ознакою доходу «169». При цьому, якщо сума нецільової благодійної допомоги впродовж звітного податкового року перевищує її граничний розмір, ця сума зазначається під ознакою доходу «126» як додаткове благо або під ознакою «127» як інші доходи в залежності від обставин.

    У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим п.п.169.4.1.ПКУ. Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи – 29 квітня. На період дії правового режиму воєнного стану в Україні подовжено граничні строки для подання відповідної податкової звітності платника податку, визначені Кодексом.

    Бучанський відділ податків і зборів з фізичних осіб та камеральних перевірок

    © 2024 Бучанська Районна Рада